Fericirea – calatorie, nu destinatie !

Institutul Francez pentru Anxietate şi Stres din Paris recomandă folosirea a 20 de reguli de viaţă. Experţii consideră că şi dacă veţi urma doar 10 din ele, cu siguranţă veţi învăţa să trăiţi cu o calitate interioară mai elevată:

·        Ia o pauză de 10 minute la cel mult 2 ore de muncă. Extinde acest obicei şi la restul vieţii cotidiene şi foloseşte aceste pauze pentru a te gândi  la tine şi a-ţi conştientiza atitudinile.

·         Învaţă să spui NU, fără a te simţi vinovat, şi fără a crede că vei răni pe cineva. A dori să mulţumeşti pe toată lumea este un efort şi o risipă  enormă.

·     Planifică-ţi activitatea zilnică, dar întotdeauna lasă-ţi intervale importante (între activităţi) pentru orice neprevăzut, conştientizând că nu totul depinde de tine.

·        Concentrează-te pe rând, asupra fiecărei sarcini pe care vrei să o rezolvi. Chiar dacă beneficiezi de cea mai rapidă minte pentru a trece de la o activitate la alta, tot vei obosi până la urmă.

·         Părăseşte odată pentru totdeauna gândul că eşti indispensabil la locul de muncă, acasă, sau în grupul în care eşti obişnuit să trăieşti. Chiar dacă îţi va displăcea, realizează că dacă nu eşti tu însuţi cu adevărat, totul poate continua şi fără tine.

·         Încetează să te mai simţi responsabil pentru plăcerile altora. Nu eşti nici sursa dorinţelor, nici eternul maestru de ceremonii.

·         Cere ajutor întotdeauna când e necesar, căutând să-ţi dezvolţi simţul ce-ţi permite să-l ceri persoanelor celor mai indicate!

·         Separă problemele reale de cele imaginare şi elimină-le pe ultimele, căci sunt pierdere de timp şi ocupă un spaţiu mental preţios ce îţi e necesar pentru probleme mai importante.

·       Caută să descoperi plăcutul din acţiunile zilnice simple, cum ar fi dormitul, mâncatul, plimbatul, fără a crede însă că asta e tot ceea ce îţi poate oferi viaţa.

·        Evită să te învălui în nelinişti şi tensiuni străine ţie, sau să te preocupi de ceea ce se referă la nelinişti sau tensiuni. Ia mai bine o mică pauză şi apoi întoarce-te la dialog şi la acţiune.

·         Familia ta NU este totuna cu tine însuţi, poate fi strâns unită în jurul tău, poate însemna tot universul tău, dar nu se poate substitui ţie însuţi.

·         Înţelege că principiile şi convingerile rigide pot constitui o mare piedică în calea mişcării, căutării şi evoluţiei.

·         Este necesar să ai întotdeauna pe cineva în care să ai încredere şi căruia să-i poţi vorbi deschis. Nu te ajută cu nimic dacă această persoană se află departe.

·        Învaţă să-ţi dai seama când vine momentul propice pentru a te ridica de la masă la o cină, ori a părăsi o reuniune. Niciodată să nu ignori importanţa sentimentului de a părăsi orice activitate la momentul oportun.

·        Să nu vrei să ştii dacă te-au vorbit de rău, şi nici să nu te deranjeze acest gunoi mental. Ascultă-i mai bine pe cei ce te vorbesc de  bine, dar şi pe aceştia cu o anumită rezervă, analizând ce spun şi fără a-i crede în totalitate.

·        A concura cu fiinţa ce îţi este pereche, în situaţii de distracţie, de muncă, ori de viaţă, este ideal pentru cei ce vor să-şi obosească relaţia sau vor să piardă ceea ce este mai important în ea.

·         Rigiditatea este bună pentru pietre, dar nu şi pentru fiinţele umane.

·         O oră de plăcere enormă înlocuieşte liniştit cel puţin trei ore de somn pierdut. Plăcerea recompensează mai mult decât visatul. De aceea, nu pierde ocaziile de a te distra bine şi frumos.

·         Nu abandona pe cei trei mari şi nepreţuiţi prieteni: Intuiţia, Candoarea şi Credinţa.

·        Concluzionând cele de mai sus înţelege odată pentru totdeauna, în mod definitiv, că  TU  EŞTI  CEEA  CE  TU  FACI  DIN  TINE  ÎNSUŢI.

Ne convingem pe noi înşine că viaţa va fi mai frumoasă după ce ne vom căsători; vom avea un copil; apoi altul. Apoi suntem frustraţi că nu sunt copiii destul de mari şi vom fi mai mulţumiţi atunci când ei vor creşte. După aceea, suntem frustraţi că sunt adolescenţi şi se poartă ca atare. Suntem siguri că vom fi fericiţi când ei se vor maturiza. Ne spunem că viaţa noastră va fi completă când ei se vor căsători; când vom avea o maşină nouă; când vom putea avea o vacanţă plăcută, sau când ne vom pensiona. Adevărul este că nu există un moment mai bun pentru a fi fericit, decât cel prezent.

Dacă nu acum, atunci când? Viaţa noastră va fi întotdeauna plină de  schimbări. Este cel mai bine să admiţi asta în sinea ta şi să decizi să fii fericit oricum. Fericirea este calea. Aşa că, bucură-te şi preţuieşte fiecare moment pe care îl ai şi preţuieşte-l şi mai mult, pentru că te bucuri de el împreună cu cineva apropiat, cineva suficient de special ca să-ţi petreci timpul cu el/ea … şi aminteşte-ţi că timpul nu aşteaptă pe nimeni.

Aşa că ÎNCETEAZĂ să mai aştepţi…

–         până maşina ori casa este plătită

–         până îţi iei o maşină sau o casă nouă

–         până copiii pleacă de acasă

–         până îţi termini studiile

–         până slăbeşti 10 kg

–         până te îngraşi cu 10 kg

–         până te căsătoreşti

–         până ai copii

–         până te pensionezi

–         până la vară

–         până la primăvară

–         până la iarnă

–         până la toamnă

–         până mori

Nu există un moment mai bun ca cel de acum, pentru ca să fii fericit.

Fericirea este o călătorie, nu o destinaţie. Aşa că munceşte ca şi cum n-ai avea nevoie de bani, iubeşte ca şi cum nu ai fost niciodată rănit în dragoste, dansează ca şi când nimeni nu te-ar vedea.

Şi asta, acum!

sursa

Categories: Diverse | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: